Energiatehokkuus

Tiesitkö, että nuohous parantaa energiatehokkuutta?

Kirjoittaja: Nokikaveri
Julkaistu 20.6.2024

Monille nuohous on vain yksi säännöllinen huoltotoimenpide muiden joukossa. Todellisuudessa sillä on kuitenkin merkittävä vaikutus sekä omakotitalojen että taloyhtiöiden energiatehokkuuteen. Kun hormit ja tulisijat pidetään puhtaina ja hyvin hoidettuina, tämä voi johtaa merkittäviin säästöihin ja parantaa koko rakennuksen lämmitysjärjestelmän suorituskykyä. Puhdas hormi varmistaa polttoaineen tehokkaan palamisen ja parantaa sekä lämmitystehoa että energiatehokkuutta.

HYVÄ TIETÄÄ

Jo millimetrin paksuinen nokikerros lämmönvaihtopinnoilla voi heikentää lämmönsiirtoa jopa viisi prosenttia ja kasvattaa polttoaineen kulutusta 2-3 kg / lämmityskerta.

Polttoaineen säästäminen

Puhdas hormi varmistaa, että polttoaine palaa tehokkaasti, mikä tarkoittaa, että lämmitykseen tarvitaan vähemmän polttoainetta. Tämä ei ainoastaan säästä rahaa, vaan myös vähentää hiilidioksidipäästöjä, mikä on ympäristön kannalta merkittävää. Toisaalta nokeentunut tulisija voi estää lämmön siirtymisen tehokkaasti tulisijan kivimassaan, jolloin lämmitykseen tarvitaan enemmän energiaa.

Tehokkaampi lämmitys

Kun hormi on puhdas, lämmitysjärjestelmän veto paranee ja toiminta tehostuu. Hyvä veto mahdollistaa tehokkaan palamisen, joka tuottaa enemmän lämpöä vähemmällä polttoaineella. Nokeentunut hormi voi puolestaan tukahduttaa vedon ja heikentää lämmitystehoa. Tällöin järjestelmä joutuu työskentelemään kovemmin, mikä kuluttaa huomattavasti enemmän energiaa.

Energiatehokkuuden parantaminen

Nuohous on yksi avainasemassa oleva toimenpide, kun puhutaan energiatehokkuuden parantamisesta. Se on pieni sijoitus, joka voi johtaa suuriin säästöihin pitkällä aikavälillä. Huolehtimalla hormien ja tulisijojen säännöllisestä nuohouksesta, omakotitalojen ja taloyhtiöiden asukkaat voivat nauttia puhtaammasta ja turvallisemmasta asumisesta samalla kun säästetään rahaa ja vähennetään ympäristövaikutuksia.

Kaiken kaikkiaan nuohous on investointi, joka kannattaa. Se ei pelkästään paranna turvallisuutta vaan myös edistää energiatehokkuutta, mikä voi tuoda monia positiivisia vaikutuksia sekä yksittäisille asukkaille että koko yhteisölle. Muista siis varata vuosittainen nuohous, jotta savukanavat ja tulisijat pysyvät hyvässä kunnossa.

Nokikaveri on valtakunnallinen nuohouspalvelu, joka tarjoaa kattavia palveluita ympäri Suomen. Palvelumme sisältävät tulisijojen ja hormien perusteellisen nuohouksen ja kunnon tarkistamisen sekä tuhkien poiston omakotitaloasukkaille, mökkiläisille, taloyhtiöille ja yrityksille. Tavoitteenamme on kantaa vastuuta yhteiskunnassa turvallisuusalan toimijana ja varmistaa, että jokaisella suomalaisella on helppo ja vaivaton mahdollisuus hoitaa pelastuslain vaatima nuohousvelvoite.