Takkatuli loimuaa

Lakisääteinen nuohousväli

Kuinka usein nuohous on suoritettava?

Kuvituskuva nuohoojasta

Kirjoittaja: Nokikaveri
Julkaistu 8.10.2024

Nuohous on tärkeä osa rakennuksen paloturvallisuuden ylläpitoa. Suomessa laki säätelee kuinka usein nuohous on suoritettava, mutta esimerkiksi käytön intensiteetti ja käytetty polttoaine voivat lisätä nuohouksen tarvetta. Tässä artikkelissa käymme läpi mitä sinun tulee tietää nuohousväleistä ja kuinka varmistat, että kotisi on turvallinen.

Lakisääteinen nuohousväli

Pelastuslain mukaan vakituiseen asumiseen käytetyissä rakennuksissa nuohous on suoritettava vähintään kerran vuodessa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi omakotitaloissa ja ympärivuotisessa käytössä olevissa vapaa-ajan asunnoissa tulisijat ja savuhormit tulee nuohota säännöllisesti joka vuosi. Huomioithan kuitenkin, että lakisääteinen nuohousväli on vähimmäisvaatimus – tulisijan aktiivinen käyttö, käytettävä polttoaine sekä hormin kunto voivat lisätä nuohouksen tarvetta. Esimerkiksi aktiivisessa käytössä olevan puuhellan nuohous kannattaakin tehdä kaksi kertaa vuodessa, jotta savuhormin veto pysyy hyvänä.

Osan vuodesta käytössä olevissa vapaa-ajan asunnoissa nuohousväli on hieman pidempi. Kyseiset rakennukset tuleekin nuohota vähintään kolmen vuoden välein. Jos siis mökkiäsi käytetään vain kesäisin, voit järjestää nuohouksen harvemmin kuin vakituisessa asunnossa. On kuitenkin tärkeää huomata, että mikäli tulisijaa ei ole käytetty kolmeen vuoteen, se ja savuhormi tulee nuohota ennen käyttöönottoa​. Vuokrattavat vapaa-ajan asunnot ovat poikkeus, sillä niiden osalta nuohous tulee suorittaa kerran vuodessa.

Mitä nuohous sisältää?

Nuohouksen aikana nuohooja puhdistaa tulisijat ja savuhormit palamisjätteistä kuten tuhkasta ja noesta. Tämän lisäksi nuohooja tarkistaa, että savuhormissa tai tulisijassa ei ole paloturvallisuutta vaarantavia vikoja ja varmistaa, että esimerkiksi savupellit toimivat asianmukaisesti. Tarkastus on olennainen osa nuohousta, sillä se voi ehkäistä vakavia onnettomuuksia.

Voinko suorittaa nuohouksen itse?

Vaikka voit itse poistaa tuhkat tulipesästä ja pitää tulisijan siistinä, lakisääteisen nuohouksen voi suorittaa ainoastaan nuohousalan ammattilainen. Itse tehty nuohous ei korvaa asiantuntijan tekemää tarkastusta ja puhdistusta. Pahimmassa tapauksessa itse suoritettu työ voi vahingoittaa tulisijaa tai savuhormia, mikä lisää paloriskiä.

Nuohousvelvollisuuden laiminlyönti

Nuohousvelvollisuuden laiminlyönti voi johtaa vakaviin seurauksiin:

  • Tulipalot: Nuohous on keskeinen tulipalojen ehkäisykeino, koska se poistaa tulisijoista ja savuhormeista palamisjätteet, jotka voivat syttyä tuleen. Laiminlyönnit voivat johtaa nokipaloon, joka on yksi yleisimmistä syistä rakennuspaloihin.
  • Lämmitystehon ja ilmanvaihdon heikkeneminen: Puhdistamattomat savuhormit ja tulisijat voivat heikentää lämmitystehoa ja ilmanvaihtoa, mikä voi lisätä esimerkiksi häkämyrkytyksen riskiä.
  • Vakuutuskorvausten menettäminen: Jos rakennuspalo aiheutuu nuohousvelvollisuuden laiminlyönnistä, vakuutusyhtiö voi kieltäytyä maksamasta täysiä korvauksia tai pahimmassa tapauksessa evätä ne kokonaan.
  • Viranomaisten sanktiot: Pelastuslaitoksella on oikeus puuttua tilanteisiin, joissa paloturvallisuus on vaarantunut. Tällaisissa tilanteissa voidaan määrätä sakkoja tai muita sanktioita laiminlyönnin vuoksi.

Miten valitsen nuohoojan?

Vuoden 2019 uudistuksen myötä nuohouspalvelut vapautuivat kilpailulle, ja voit vapaasti valita nuohoojan, joka vastaa tarpeitasi parhaiten. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hinnat ja palvelun laatu voivat vaihdella suuresti eri toimijoiden välillä. Onkin suositeltavaa vertailla hintoja ja lukea arvosteluja ennen palvelun tilaamista​.

Säännöllinen nuohous on tärkeä osa kodin paloturvallisuutta. Jokaisella kiinteistön omistajalla tai haltijalla on lakisääteinen velvollisuus huolehtia rakennusten nuohouksesta. Huolellisesti tehty nuohous vähentää tulipalojen riskiä ja varmistaa, että tulisijat ja savuhormit toimivat oikein. Jos olet epävarma milloin nuohous pitäisi tehdä tai kaipaat lisätietoja, otathan yhteyttä asiakaspalveluumme.