
Nuohoojan oppisopimuskoulutus
Käytännönläheinen polku nuohousalan ammattilaiseksi

Kirjoittaja: Nokikaveri
Julkaistu 12.6.2024
Nuohoojan ammatti on monipuolinen ja vastuullinen tarjoten työtä, jossa pääsee auttamaan ihmisiä ja pitämään kodit paloturvallisina. Työ on hyvin itsenäistä ja jokainen nuohouskohde on erilainen. Siksi nuohoukseen liittyvät taidot opitaankin parhaiten käytännön työssä. Tässä artikkelissa tarkastelemme nuohoojan oppisopimuskoulutusta kouluttajan näkökulmasta ja vastaamme asiakkaiden yleisimpiin kysymyksiin.
Nuohousyksikön esihenkilö Antti on toiminut oppisopimusopiskelijoiden kouluttajana Nokikaverilla kolme vuotta. Antti on nuohousalan raudanluja konkari ja häneltä löytyykin jo 15 vuotta kokemusta alalta. Aiemmin Antti on nuohonnut Pohjois-Suomessa, mutta siirryttyään Nokikaverille, hänen toimialueensa siirtyi Pirkanmaalle.
Haastattelussaan Antti kertoo, että oppisopimuskoulutus sopii erittäin hyvin nuohoojan ammatin oppimiseen.
“Nuohoojan työtä ei opi kuin tekemällä ja toistojen kautta. Jokainen nuohouskohde on erilainen, eikä nuohous- ja asiakaspalvelutilanteita voi oppia pelkästään kirjasta lukemalla”, Antti tiivistää.
Käytännönläheinen oppimismenetelmä takaa, että oppisopimusopiskelijat saavat tarvittavat taidot ja kokemuksen suoraan kentältä.
Oppisopimuskoulutus Nokikaverilla
Oppisopimuskoulutukseen hakeutuvilta vaaditaan mm. B-ajokortti, hyvä fyysinen kunto, asiakaspalveluhenkisyyttä sekä motivaatiota ja kiinnostusta opiskeluun ja nuohousalaan. Koulutus sisältää sekä nuohouksen teoriaa että käytännön harjoittelua. Nuohousalan Keskusliitto järjestää teoriaopintoja keväisin ja syksyisin, ja käytännön puoli opetellaan kentällä kouluttajan kanssa.
Opiskelija kulkee ensimmäiset kaksi kuukautta kouluttajan mukana, jolloin tukea on saatavilla koko ajan. Tämänkin jälkeen kouluttajan voi tavoittaa puhelimitse aamusta iltaan, ja ongelmatilanteissa ammattitutkinnon omaava nuohooja tulee paikan päälle auttamaan. Mikäli opiskelija tarvitsee lisäkoulutusta, hänellä on mahdollisuus kulkea kouluttajan matkassa pidempäänkin.
Opiskelijan itsenäinen työskentely
Yksi asiakkaidemme kysytyimmistä kysymyksistä on, miksi oppisopimusopiskelija nuohoaa yksin. Kun kouluttaja arvioi opiskelijan osaavan työn riittävän hyvin ja opiskelija itse tuntee olonsa varmaksi, opiskelija pääsee tekemään harjoituspäiviä itsekseen lähellä Pirkkalan toimistoa. Tällöin kouluttaja on lähettyvillä ja tulee paikalle heti, mikäli ongelmia ilmenee.
Kahden kuukauden intensiivijakson ja itsenäisten harjoituspäivien jälkeen opiskelija siirtyy omalle alueelleen nuohoamaan. Kouluttaja on kuitenkin vastuussa opiskelijan työskentelystä, ja hän mm. allekirjoittaa nuohoustodistukset, kunnes opiskelija on valmistunut nuohoojaksi.
”Nuohous on hyvin itsenäistä työtä ja siksi on tärkeää, että nuohousta harjoitellaan myös ilman kouluttajan läsnäoloa,” Antti selventää.
Vinkkejä oppisopimuskoulutuksesta kiinnostuneille
Ennen alalle hakeutumista on tärkeää miettiä, onko valmis tekemään työtä, jossa käydään päivittäin 8-15 asiakkaan luona ja palvellaan heitä. Nuohoojan on tultava toimeen erilaisten ihmisten kanssa ja siedettävä likaista työtä. Lisäksi hormin nuohous tapahtuu katolla, joten korkeanpaikankammoa potevan ei kannata lähteä kouluttautumaan nuohoojaksi.
Oppisopimuskoulutus on erinomainen polku nuohoojan ammattiin. Se yhdistää teorian ja käytännön saumattomasti, mikä takaa laadukkaan koulutuksen ja valmistaa opiskelijan itsenäiseen ja vastuulliseen työskentelyyn.
Artikkeli perustuu Nokikaverin nuohousyksikön esihenkilö Antin haastatteluun sekä Nuohousalan Keskusliiton ja Sisäministeriön yhteistyössä laatimaan ohjeistukseen.
Nokikaveri työllistää ja kouluttaa nuohoojia ympäri Suomen. Toimivan konseptin ansiosta, olemme pystyneet vuoden 2021 jälkeen kouluttamaan yli kymmenen nuohoojaa oppisopimuksella. Tarjoamme oppisopimusopiskelijalle majoituksen Tampereella, mikä helpottaa huomattavasti koulutukseen osallistumista.