Mitä tulisijassa voi polttaa?

Puhdas ja kuiva polttopuu on sekä tulisijoja, hormeja ja kalliin ostoenergian aikana myös rahaa säästävä ratkaisu. Sähkön säästäminen on järkevää, tällä hetkellä se on hintansa takia välttämätöntä. Kalliin ostoenergian aikana nuohousta suorittava nuohoojaa kuulee asiakkaalta usein saman kysymyksen: ”Mitä tulisijassa eli takassa, leivinuunissa tai kiukaassa saa polttaa?”
Kysymys on erittäin hyvä ja vastaus siihen yksinkertainen: tulisijassa poltetaan puhdasta, kuivaa polttopuuta. Tulisija ei ole roskis, joten esimerkiksi maitopurkit ja paperi toimivat sytykkeinä, mutta isommat erät kuuluvat kierrätykseen. Puhdas ja kuiva polttopuu säästää tulisijoja, hormeja ja rahaa.

Mitä ei saa takassa polttaa?

Polttopuu on kallista ja toisinaan saattaa herätä mieliteko poltella vaneria, laminaattia tai jopa kestopuuta. Öljymaalilla käsitelty tai kyllästetty puu eivät kuulu tulisijaan. Kemikaalipitoista materiaalia poltettaessa muodostuu runsaasti nokea ja myös päästöt nousevat korkeiksi. Nuohous saattaa olla tarpeen jopa jokaisen nokeavan polton jälkeen, sillä nokinen hormi lisää nokipalon vaaraa. Lisäksi lastulevyä poltettaessa lämpötila voi nousta niin korkeaksi, että tulisija rikkoutuu. Tilaa nuohous

Kuinka usein pitää nuohota?

Tuohi on hyvä sytyke ja sen lämpöarvo on korkea. Tuohea kuitenkin monet karttaa erityisesti lämpökattiloissa, koska se aiheuttaa runsaasti nokea palaessaan ja lisää lämmönsiirtopintojen nuohoustarvetta. Onkin hyvä tiedostaa, että lakisääteinen nuohous vähintään kerran vuodessa ei välttämättä riitä, mikäli tulipesissä poltetaan nokea muodostavia puulajeja tai tuotteita.

Erittäin hyvä ohjeistusta puunpolttoon löytyy HSY:n sivustolta
Opas puunpolttoon

Mitä tulisijassa voi polttaa